Sist endret 12.11.03

 

Tospann med folk

 

Min erfaring med tospann er begrenset til en periode av førstegangstjenesten i marinen. Da ble jeg lånt ut som skilærer til heimevernet. Jeg gikk fremst i et langt stivt drag. Da måtte vi dra i takt og gå og kjøre i lange svinger. Nr. 2 var oftest livredd for nedrenn og ville ut av draget. Det var også det greieste for meg så lenge en mann var nok til å holde igjen med et langt drag som hadde lyst til å bøye seg ut.

 

Med bakgrunn i denne relativt dårlige erfaringen har jeg hittil ikke tenkt på tospann som noe aktuelt for Snowboat. Helt til november 03. Da kom jeg i prat med en kar som hadde erfaring med hunder foran pulken og senere hadde prøvd tospann foran en pulk med 40 kg last.

 

Den fjæringen jeg har i det enkle draget som følger med Snowboat liker jeg godt. Nå viste deg seg at denne karen hadde tenkt fjæring når det nærmest skulle kobles til en ekstra person foran det vanlige draget. Og det var gjort svært enkelt. Et todelt taudrag med fire karabinkroker forbandt de to personene. Og fjæringen lå i selve tauet. Det så ut som et vanlig tau med en polyesterstrømpe ytterst. Men inni var der kanskje et hundretalls tynne gummitråder. De hadde valgt et ti millimeter tykt tau og var godt fornøyd med det.

 

Han påsto at med den riktige fjæringen var det unødig å gå i takt i dragene. Da synes jeg det er all grunn til å prøve dette foran en hvilken som helst pulk når det er seigt å dra for en person.

 

Min løsning er av enkleste sort:

To 10 millimeter gummitau med fire karabinkroker i aluminium. Tre meter lange.

Tauet lar seg ikke spleise. Løkkene i endene lages ved en vanlig takling eller surring som beskyttes med helt vanlig isolasjonstape.

 

 

 

1

 

2

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slik ser de to dragene ut.

De veier knappe 600 gram.

 

 

 

Denne løsningen kan du få kjøpe av meg for kr. 300,-.

 

Men regn med dette:

Jeg har prøvd å dimensjonere den som en lett dagstursak  for middels last.

Den enkelte karabinkrok kan svikte ved ca 65 kg trekk.

Taudataene har jeg ikke fått fatt i ennå.

 

Dvs. at du som trekker tungt og vil være sikker bør ha med deg et ekstra sett karabinkroker for større belastning . For å sikre deg mot overbelastning av gummitauet knytter du da i tillegg et passe kraftig vanlig tau mellom karabinkrokene. La det være noe desimeter lengre enn gummitauet slik at det først får overta trekkraften når gummmitauet er så utstrukket som du finner forsvarlig og/eller bekvemt.

 

Du som prøver dette gir meg vel tilbakemelding?

 

Til Snowboat hovedside