Seilbåt – tre – restaureringsobjekt – lengde 690 cm

                            

 

Ungdomskjæresteten min har snart ligget 40 år i nøstet på Lerøy noen kilometer sydvest for Flesland flyplass i Bergen.

Seinere ble det en Commander 31 (den minste av Swan-båtene). Nå holder det med en landstedsbåt og noen andre ”historiske”  småbåter.

Hun bør overlates til en som i det minste vil restaurere på enkleste måte.

Jeg kjøpte henne i slutten av femtiårene. Forrige eier fortalte at hun var bygget i 1915. Jeg har lurt på om betegnelsen kan ha vært 191/2 m2 spissgatter. Men seilføringen er større, kanskje på grunn av at riggen trolig ikke er original. Den er praktisk med rullerev på bommen. Som mange eldre båter virker den betydelig overrigget, men det syntes jeg bare var hyggelig, spesielt når man ønsket mer vind. Da hendte det jo at sossen i den moderne båten seg bortom for å snuse på antikviteten. Da kunne du more deg med å legge om til samme kurs og seile fra ham.

Reparasjon

Båten hadde, da jeg overtok, et bord i vannlinjen som kanskje burde ha vært skiftet ut. Men vi impregnerte godt og levde vel med det. Rorbeslagene må fornyes. Ved nederste rorbeslag må det felles inn et nytt stykke eikestevn. (Enkel sak på ytre halvdel.) Dette er det vel kanskje mest hensiktsmessig å fikse mens den står i nøstet mitt?

Jeg laget en liten motorbrønn i cockpiten. Den fungerte greit med en liten påhengs. Jeg hadde et slags lokk (ikke vanntett) som kunne plasseres innenfra for å ”slette ut” skutesiden når motoren ikke stod der, men som regel glemte vi det og hadde bare lokk øverst som en del av benkene i cockpiten.

Da vi overtok fortalte selger at seilene sikkert var morkne og lite verdt. Selv om vi levde problemfritt med dem, må jeg jo si det samme til deg.

Jernkjølen viser naturligvis litt rust om skaller av. Om det betyr at kjølbolter er modne for utskiftning er jeg ikke den rette til å si noe om.

Dekket er trukket med seilduk. Om det har vært synlig tredekk i utgangspunktet vet jeg ikke. Jeg trakk det om. Det hadde misfarging og noen tilløp til råte. Så jeg tror ikke du kan ha synlig tredekk uten å fornye det.

Min vurdering

Min vurdering er at båten er best egnet for en enkel og lite arbeidskrevende restaurering for å få en god bruksbåt. Men det forhindrer jo ikke at den rette person ser muligheter for å la den gjenoppstå som et ”polert møbel”.

Min erfaring er begrenset til to seilbåter. Det var deilig med denne langkjølte ungdomskjæresten. Mot nordakulingen kunne du evt. rulle ned litt storseil og slappe av med surret ror. Bortsett fra at den var tyngre å vende var den på en måte greiere å håndtere enn Commanderen som også å sin måte var en ypperlig, men livligere sjøbåt.

Mål og skisser

 

 

Skissene av båten er laget på grunnlag av en del vitale mål. Jeg har ikke lagt sjelen min i å gjengi virkeligheten 100% i detaljer og vinkler.

Lengde: 6,87 m.  Bredde: 1,90 m. Mastehøyde over dekk: 9,35 m

Salgsprosessen

Når en båt har opptatt plass i nøstet i 40 år spiller det ikke så stor rolle om den blir liggende i ti år til, og et av barnebarna faller for den. Men det greieste er å bli kvitt den før.

Meld gjerne din interesse i første omgang og gi helst en slags økonomisk ramme for hvilke verdier du ser i objektet om du finner det såpass brukbart som du forestiller deg etter min beskrivelse.  Når det evt. har meldt seg flere interessenter, eller det er lettvint for deg å besøke Lerøy, får det bli visninger og drøftinger av det praktiske.

 

Det er ok om du lager linker til mine sider.

(Gi gjerne et ord om du er åpen for linker til deg.)

 

Vennlig hilsen

Tor Johnsen

Nordlia 8

5223 Nesttun

Tlf. 55 10 00 23

E-post: torjohnsen@hotmail.com

 

Til snowboat hovedside